کبد بزرگترین عضو داخلی بدن کبد است که نقش مهم و اساسی در بدن دارد. بیماریهای متفاوتی مانند هپاتیت، سرطان و کبد چرب وجود دارد که سلامتی این عضو را به خطر میاندازند. برطبق تحقیقات صورت گرفته در سال 2011 در مورد نقش زعفران در درمان سرطان کبد انجام شد، نشان داد که زعفران مانند شیمی درمانی در درمان سرطان عمل میکند.
کبد در سمت راست بدن، وظیفه پالایش خون را بر عهده دارد. خون ابتدا به کبد وارد میشود و مواد سمی و مضر خون در آنجا جدا و سپس وارد بدن میشود. استفاده از زعفران و پودر زعفران میتواند برای انواع بیماریهای کبد مفید باشد.
یکی از خطرناکترین نوع بیماریها، سرطان است. پنجمین سرطان شایع در دنیا سرطان کبد است. در صورتیکه بعضی موارد رعایت نشود، مبتلاشدن شخص به سرطان زیاد می شود. ابتلا به سرطان در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، مصرف کنندگان الکل و افرادی دارای سیستم ایمنی ضعیف و سابقه خانوادگی سرطان، بیشتر است. یکی از پژوهشگران در مورد تاثیر دارو گیاهی در سرطان کبد تحقیقاتی انجام داده است. این پروفسور بیان کرد که بهترین راه حل برای سرطان کبد، پیشگیری است. چگونه میتوان از سرطان کبد پیشگیری کرد؟
استفاده از زعفران میتواند از ابتلای شخص به سرطان کبد جلوگیری کند. زعفران دارای ترکیبات و آنتیاکسیدانهای ضد سرطان است. آنتیاکسیدان ترکیبی است که محافظت از سلولهای بدن را بر عهده دارد. سرطان اندامهای دستگاه گوارش میتواند یکی از عوامل ابتلا به سرطان کبد باشد. استفاده از زعفران از این خطرات جلوگیری میکند.
آنتیاکسیدانهای زعفران مانند کروسین، ویتامین C، بتاکاروتن، لیکوپن و پیکروکروسین ازواکنشهای سلولی اکسیژن پیشگیری میکند. آنتی اکسیدان از سلولهای بدن در مقابل اشعههای مضر خورشید، سیگار، مسمومیتهای شیمیایی و استرس محافظت میکند. آنتی اکسیدانها علاوه بر مبارزه با سلولهای سرطانی، از سلولهای سرطانینشده و سالم محافظت میکنند. پس بهتر است به غذای روزانه خود آنتی اکسیدان اضافه کنید تا دچار بیماریهای کبدی نشوید.
از موشهای آزمایشگاهی برای بررسی تاثیر زعفران بر کبد استفاده کردند. موشها به 3 دسته تقسیم شدند. به هر دسته دوز مختلفی از زعفران داده شد. دسته اول 75 میلیگرم، دسته دوم 150 میلیگرم و دسته سوم 300 میلیگرم زعفران به ازای هر کیلوگرم از وزن موشها داده شد. این روش 22 هفته ادامه داشت. دو هفته بعد از اتمام دوره سلولهای سرطانی به موشها تزریق شد تا تاثیر زعفران در جلوگیری از سرطان مشخص شود.
سرطان در موشهای با دوز مصرف بالایی از زعفران، مهار شده بود. موشها با دوز کمتر زعفران، به سرطان کمتر از دوز تزریق شده، مبتلا شدند. در خصوص مکانیسم تاثیرگذاری زعفران روی کبد تحقیقات زیادی صورت گرفته است. نتیجه تحقیقات نشان داد که با مصرف زعفران میتوان از تشکیل تومورهای سرطانی در کبد جلوگیری شود.
مطالعات در خصوص تاثیر زعفران در روند بهبود عارضههای کبدی ثابت کرد که استفاده از زعفران باعث کاهش آنزیمهای کبدی و حفاظت از کبد میشود.
برای بررسی تاثیر زعفران بر کبد، آزمایشی در بیمارستانی در ایران انجام شد که 13 بیمار دارای سرطان کبد در دو دسته قرار گرفتند. دو دسته شیمی درمانی شدند. یک دسته از بیماران هرروز 50 میلیگرم زعفران استفاده کردند. دسته دیگر از داروی مسکن استفاده کردند.
نتیجه تحقیقات آزمایشگاهی این بیمارستان نشان داد که بیمارانی که در هرروزعلاوه بر شیمی درمانی، زعفران مصرف میکردند، تا حد بالایی سرطان در آنها کنترل شده بود. گروهی ازبیماران که فقط شیمی درمانی انجام دادند، سیر سرطان در حال افزایش بود. استفاده روزانه از زعفران از سرطان کبد جلوگیری میکند. از زعفران در غذا و چای میتوان استفاده نمود.
کبد به دلیل وظایف مهمی که در بدن دارد، ضعف سیستم ایمنی بدن باعث ایجاد خطر در این عضو میشود. عارضههای کبدی به دلیل ریشه ارثی یا براثرعوامل محیطی ایجاد میشود. مثال عوامل محیطی مانند استفاده از سیگار، مشروبات الکلی به کبد آسیب جدی میزند.
زمینه سازترین عوامل ابتلا به سرطان کبد، هپاتیت ب و هپایتیت س است. سرطان کبد شایعترین بیماری کبدی است. سیروز کبدی نارسایی کبدی است که به شکل توده درکبد، سرطان کبد را ایجاد میکند. برای عارضههای کبدی درمان قطعی وجود ندارد. با مصرف زعفران میتوان بهبود درمانی بیماری کبدی را افزایش داد. بیشتر از 150 نوع ترکیب معطر و رنگی در ساختار زعفران وجود دارد.
کروسین و سافرانال در زعفران باعث کاهش کلسترول، لیپو پروتئین و تری گلیسریدهای خون میشود. کاهش این عوامل خطر ابتلا به کبد چرب را کم میکند. افزایش تری گلیسرید در بدن باعث ابتلا شخص به پانکراتیت، چاقی، فشار خون بالا، کم کاری تیروئید، سندرم متابولیک و دیابت نوع دو میشود. کبد چرب یکی از عوامل موثر در نارسایی کبدی و سرطان کبد است. استفاده زعفران از بیماریهای کبدی پیشگیری میکند. سمهای قارچی در تنقلات یکی از عوامل ابتلا به بیماری کبدی است.
زعفران سلولهای بدن را از سموم قارچی حفظ میکند. نشانههای خاصی برای بیماریهای کبدی وجود ندارد. اما علایمی نشان دهنده بیماری کبدی است. علایمی که میتواند نشان دهنده بیماری کبد باشد شامل موارد ذیل است:
سیروز کبدی میتواند باعث ابتلا به سرطان کبد در شخص شود. سیروز کبدی پروتئین سازی اندامهای دستگاه گوارش را مختل میکند. علایم نشان دهنده سیروز کبدی شامل موارد ذیل است:
بیماری کبد چرب را برطبق پیشرفت آن به 3 دسته تقسیم کردند. زمانیکه گفته میشود کبد چرب شخص است، از اصطلاح گرید استفاده میشود. گریدهای کبد چرب، مختلف است و هر کدام برطبق میزان پیشرفت بیماری تعیین میشوند. گریدهای کبد چرب شامل گرید1، گرید 2 و گرید 3 است.
بسیاری از افراد بدون اینکه اطلاع داشته باشند، مبتلا به کبد چرب گرید 1 هستند. زیرا تشخیص این نوع گرید کبد چرب بدون انجام آزمایش راحت نیست. کبد چرب گرید 1 خطری ندارد. اما زنگ هشداری برای درمان کبد چرب و جلوگیری از پیشرفت آن است. برای درمان کبد چرب گرید 1 باید سبک زندگی غلط به سالم تغییر کند.
مرحله بعد از گرید 1 کبد چرب، گرید 2 است. این گرید نیز زیاد خطر ندارد. اشخاص زیادی سالها دچارکبد چرب گرید 2 بودند و به گرید بالاتر و عوارض جدیتر بیماریهای کبدی مبتلا نشدند. در این مرحله علاوه بر چربتر شدن کبد، آنزیمهای کبدی نیز دچار خطر میشوند. تغییر و اصلاح روش زندگی، رعایت پرهیز از غذاهای مضر، استفاده از غذاهای مفید و استفاده از داروهای گیاهی موثرترین درمان کبد چرب گرید 2 است. تشخیص کبد چرب گرید 2 به وسیله آزمایش خون، سونوگرافی و فیبرو اسکن انجام میشود.
در صورتیکه شخص سبک زندگی خود را اصلاح نکند، با افزایش چربی و تغییرات در آنزیمهای کبدی التهابات شدید کبدی به وجود میآید. نام دیگر کبد چرب گرید 3، فیبروز کبدی است. کبد چرب گرید 3 را میتوان درمان کرد. اما آسیبهایی که در کبد ایجاد میشود در شخص باقی میماند. کبد چرب گرید 3 به دلیل ایجاد التهابات شدید، زخمهایی بر روی کبد ایجاد میکند. بعضی از این زخمها درمان نمیشوند.
یکی از بیماریهای کبدی، هپاتیت است که نوعی التهاب کبدی است. هپاتیت به دلایل مختلف ایجاد میشود. عوامل ایجاد هپاتیت شامل مصرف بیش از حد مشروبات الکلی، آلودگیهای باکتریایی و ویروسی است. بعضی از بیماریهای هپاتیت مسری هستند. هپاتیت مانند ویروس سرماخوردگی به وجود میآید. هپاتیت C نوعی از التهاب کبدی است که از کار افتادگی کبد ایجاد میشود. بسیاری از افراد مبتلا به هپاتیت علایمی ندارند. علائم این بیماری میتواند عفونت ویروسی مثل دل درد، حالت تهوع، لاغری شدید، خستگی و ضعف باشد.
مصرف شیر و زعفران در درمان اسپاسم موثر است. اسپاسم، گرفتگی عضلانی است. گردش خون کافی، کمبود مواد معدنی و کمبود دارو دیورتیک در فشار خون بالا باعث ایجاد اسپاسم در شخص میشود. شرکت بهرامن یکی از بهترین تولید کنندههای زعفران در کشور میباشد. برای خرید و سفارش انواع مختلف زعفران و محصولات زعفرانی میتوانید به وبسایت زعفرات بهرامن مراجعه کنید.
با رژیم غذایی کم چرب اضافه وزن به حداقل میرسد و خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش میدهد. بر طبق تحقیقاتی که در سال 2011 صورت گرفت، شیر کبد چرب را درمان میکند. شیر باید چربی کم و پروتئین زیادی داشته باشد. زیرا استفاده از پروتئین به مقدار زیاد یکی از عوامل مهم در درمان کبد چرب است.
در نتیجه زعفران به دلیل دارا بودن فیبر زیاد بهترین درمان برای کبد چرب است. بر طبق نظر متخصصان و پزشکان، زمانی که میزان چربی در کبد 5 الی 10 در صد باشد، شخص به کبد چرب مبتلا شده است. زعفران به سلامت کبد کمک میکند. زعفران با دارا بودن مکانیزم اثربخشی در سلامت کبد در بسیاری از نوشیدنی ها و غذاها مصرف میشود.
-اشخاصی که دیابت نوع 1 و 2 دارند و بدنشان انسولین را قبول نمیکند به کبد چرب مبتلا میشوند.
-بیمارانی که داروهای شیمیایی مصرف میکنند، مواد شیمیایی در دارو اثرات مخربی بر کبد میگذارد.
-اضافه وزن، چاقی به دلیل افزایش تری گلیسرید خون، کبد را چرب میکند.
-استفاده زیاد از غذاهای سرخ کردنی و استفاده از تخممرغ آبپز به مقدار زیاد
بیماریهای کبد چرب الکلی و غیرالکلی شامل 3 گرید است. درد در شکم، کاهش وزن شدید، حالت تهوع و استفراغ، خستگی و ضعف نامعلوم، تلخی دهان در صبح نشانههای ظاهری ابتلا به این بیماری است. کبد برای دفع باکتری و سموم بدن بیشتر از 500 نوع فعالیت انجام میدهد.
زعفران به دلیل اینکه مادهای طبیعی است و ویتامین و مواد مغذی زیادی دارد، برای کبد مفید است. بر طبق طب سنتی استفاده از زعفران دمکرده به دلیل دارا بودن طبع گرم و خشک برای درمان بیماریهایی که زمینه سردی در بدن دارند موثر است. از زعفران در تهیه نان، شیرینی، انواع غذاها استفاده میشود.
زعفران دارویی اصیل ایرانی است. از آن به عنوان چاشنی و ادویه در غذاها استفاده میشود. زعفران علاوه بر تاثیری که بر سلامت کبد دارد، فوایدی زیادی دارد. مهمترین فواید زعفران شامل موارد ذیل است:
-زعفران به دلیل دارا بودن کلسیم باعث تقویت استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان میشود.
-تنظیم هورمونهای زنانه و درمان سندرم پیش از قاعدگی وpms
-با خاصیت ضد التهابی سیستم ایمنی بدن را از انواع ویروسها محافظت میکند.
-افزایش میزان گلبولهای قرمز خون با آهن موجود در زعفران
-افزایش گردش خون و ضربان قلب
-جلوگیری از انسداد عروق خونی و پیشگیری از حمله و سکته قلبی
-تقویت سیستم عصبی و درمان افسردگی
-جلوگیری از ابتلا به آلزایمر و ایجاد خواب آرام
ترجمه و جمع آوری: واحد تحقیق و توسعه شرکت زعفران بهرامن